A mozgás lételemünk és a tespedésnél szinte minden mozgás jobb. A bon mot szerint, a szívinfarktusnál és az agyvérzésnél sokkal „jobb” a sportsérülés. Azonban utóbbit is el lehet kerülni.

Sokaknál érik meg az elhatározás, hogy több éves punnyadás után belevágnának valami sportba. A dicséretes kezdeti lelkesedést sajnálatos módon letörheti egy sérülés, vagy a fájdalom. Hogyan kerülhetjük ezt ki? Hogyan kezdjünk mozogni?

Mint mindenben itt is a fokozatosság a kulcs. A mozgásszegény életmód és a kalóriadús étkezés megteszi „áldásos hatását” és plusz kilók fokozott kockázatot jelentenek. Különösen a térd és a gerinc veszélyeztetett, ahol tudományos kutatások is bizonyítják, hogy minden plusz kiló 10x szorzóval számít. Ezt úgy tudjuk jól elképzelni, hogy 2 kiló súlyfelesleg a térdekben 20kg pluszt jelent, kb. annyit, mintha minkét lábunkra egy-egy karton ásványvizet ragasztanánk. Túlsúly esetén a térdet és gerincet kevésbé igénybe vevő tornával érdemes kezdeni. Ebben verhetetlen a gépes pilates, melyben a gravitáció kikapcsolásával, fokozatosan emelt rugó ellenállás ellen építhetjük fel a terhelést. Erről bővebben itt olvashatsz itt. >>

A pilates oktató testalkatunknak és izomerőnknek megfelelő terhelés mellett felügyeli a gyakorlatokat, folyamatos módosításokkal emelve az „adagot”. A különböző pilates gépek pedig szinte kifogyhatatlan változatosságot hoznak a gyakorlatokba, így nem unjuk el magunkat. Arról nem is beszélve, hogy a mozgás, testtudatosság eltereli mindennapos bajainkról gondolatainkat és lelkileg is kikapcsolódhatunk és felfrissülünk. De erről már részletesen írtunk itt.

Ne add fel, kezd velünk a mozgást! Próbáld ki velünk a pilates-t!

Photography © Merrithew Corporation. Used with permission.