A sérülések sajnos részei az aktív sportnak, különösen veszélyeztetettek a verseny és a “koca”, vagyis az alkalmi sportolók. Kiemelten fontos a felkészülés, ha túlsúly miatt, alakformálás céljából kezdjük a sportot, különösen a futást.

A versenysportban az extrém terhelés, míg az alkalmi sportolók esetében az edzetlenség játssza a fő szerepet.

A sportnak nem szükségszerű velejárója a sérülés, és nem mondható ki egy sportról sem, hogy biztosan súlyos mozgásszervi gondokat okoz a későbbiekben. A mindenki által ismert kosaras bokaficamok hosszú távú hatása jóval kisebb, mint a vizet folyamatosan taposó vízilabdások csípőkopása.

Sokak problémája, hogy nem az egészség, hanem sokkal inkább a sérülések forrása a sport. Megfogalmazódik bennünk, hogy hosszú távon súlyos következményei lehetnek a sérüléseknek, és felmerülhet, inkább jobb kerülni a sportot.

Ne adjuk fel az aktív mozgást! Segíthet, ha alternatív mozgásformát is kipróbálunk, amely leköti az érdeklődésünket, de mégsem terheli le a sérült ízületeket.

Nem győzzük eléggé hangsúlyozni a rehabilitáció szükségességét, mert különben “kódolva” lehet a következő sérülés. Sokszor maga az edzésprogram sem megfelelő, nem ad teret a nyújtásnak, a kellő bemelegítésnek, és a levezetésnek. Mindez különösen igaz az alkalmi sportolókra, akik hétvégén a fotelből egyenesen a focipályán “landolnak”.

Kezd a mozgást a pilates-szel! Minden életkorban ajánlott!

Photography © Merrithew Corporation. Used with permission.