Pilates és a gyógytorna

A gyógytorna kezelés és megelőzés folyamatosan fejlődik, dogmák dőlnek meg és új módszerek emelkednek. Így van ez a pilates-el, mely korántsem tekinthető újnak, de az alapító Joseph Pilates majd 75 éve ismert mozgáselvei most „találkoznak” a folyamatosan és szüntelenül fejlődő klasszikus gyógytorna kezelés és megelőzés elveivel.

Mikor használható a pilates?

A pilates kiválóan alkalmazható derékfájás, hátfájás, térdsérülések  (keresztszalag, meniszkusz), bokaficam, csípőkopás és vállpanaszok esetén.

Ki volt-mi az a pilates?

A pilates lényege a mozgás minősége, nem a mennyisége!

Az alapító saját testén, majd később ágyban fekvő betegeken fejlesztette ki a módszert és ehhez szükséges eszközeit.  A lényeg a test-tudat fejlesztése, a hatékony és biztonságos kiépítése, ha kell, újratanítása.  (Az alapító Joseph Pilates-ről bővebben itt>>).

Reflexeink és izmaink

A mozgásunk, mint testünk sem állandó hanem fejlődik és átalakul.  Ismert tény, hogy felnőttkorban rohamos mértékben vesztjük izomzatunkat, pedig ez a változás nem szükségszerű.  Az izomzat megfelelő mozgással karbantartható, sőt bámulatosan fejleszthető.  Azonban az izomzat mit sem ér, ha nem irányítjuk hatékonyan.

Gondoljunk arra, hogy egy bikaerős versenyautó is simán elszáll a kanyarban, ha nem vezeti pontos, időben végrehajtott parancsokkal a pilóta! Ugyanakkor a legjobb vezető sem tud versenyezni egy legyengített motorral.  A vezető az idegrendszerünk, az autónk az izomzatunk és ízületeink.

Online foglalás

Hogyan hat a pilates?

A pilates módszer sok olyan gyakorlatot használ, ami speciálisan ezeket a stabilizáló izmokat kapcsolja be és fejleszti.  Direkt nem írunk erősítést, hiszen sokszor minimális az erő, amire szükség van, de az nélkülözhetetlen.

A pilates során az oktató folyamatos jelenléte és kontrollja elengedhetetlen a gyakorlatok helyes végzéséhez.  Az oktató végig mellettünk ülve figyeli mozdulatainkat és ha úgy látja, hogy nem a megfelelő módon, azaz nem a megfelelő izmokat a megfelelő időben bekacsolva végezzük  a gyakorlatokat akkor szóval vagy a speciális pilates gépek segítségével rávezet arra.  Ez az egyéni figyelem teszi kérdésessé a csoportos órák hatékonyságát.

Pilates gépek

A pilates gépek nem csak erősítésre szolgálnak.  Sok esetben éppen könnyítik a mozdulat helyes végrehajtását, vezetve mozdulatainkat, fokozatosan adagolva a rugókkal a terhelést.

Később, ha már biztonsággal tudjuk stabilizálni ízületeinket és gerincünket a pilates gépek nagyon nehéz és kihívó feladatokat tesznek lehetővé.  Nem véletlen rohamosan terjedő népszerűsége a sportolók és táncosok körében.  (Bővebben a pilates gépekről itt>>)

Pilates és a gyógytorna oktatása

A STOTT PILATES® módszert a Semmelweis Egyetem Fizioterápiás Tanszéke is befogadta, hivatalosan választható tantárgyként.  A jövő gyógytornászai így már hallgató korukban is megismerhetik, ennek a nyugaton már elismert és bevezetett módszernek az alapjait.

 

MINDEN KOROSZTÁLYT SZERETETTEL VÁRUNK!

NEM KÉSŐ!  Jelentkezz be pilates rehab gépes óráinkra!

Online foglalás
Hívj minket, vagy írj e-mailt!

Telefon: +3670/310 9000

Email: info@pilates.hu

Bokor Zsuzsanna

Pilates személyi oktató, mestertanár Nemzetközi STOTT PILATES® oktatóképző mestertanár/ IT instructor trainer. Intenzív Pilates oktatói munkája már az Egyesült Államok-ban töltött évek alatt elkezdődött, több…

Bővebben

Molnár Noémi

Gyógytornász-fizioterápeuta, STOTT PILATES® oktató, a BALANCE STÚDIÓ PEST vezető gyógytornásza Képzett és tapasztalt gyógytornász szakember. A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karán végzett gyógytornászként. Szakmai tudását hosszú…

Bővebben

Photography © Merrithew Corporation. Used with permission.