Közismert, hogy a mozgás jót tesz izmainknak, ízületeinknek. Kevésbé ismert, de bizonyított tény, hogy a mozgás lelki egészségünk megőrzése és javítása szempontjából is rendkívül hatékony.

A pilates alakformáló hatása mellett gyakran említik a vendégeink, hogy az óra egyik legjobb hatása a lelki “kikapcsolás-kikapcsolódás”. Különösen azok, akik vezető beosztásban dolgoznak, vagy gyereket nevelnek. Kénytelenek elengedi napi gondjaikat, leépül a stressz. Ez nem is meglepő. A különleges gépek és szokatlan mozgásgyakorlatok a kifelé, testük felé koncentrált figyelem elkerülhetetlenül kiragad minket a fejünkben kavargó napi gondokból. A ritmikus légzés és tudatos mozgás közben “magunkra-testünkre figyelünk”, amire hétköznapokban alig vagy soha nem jut lehetőségünk! Ez maga mindfulness. Frissen és feltöltődve távozol órád után. Lássuk, mit mond erről a tudomány!

Depresszió és mozgás
A mozgás elkerülhetetlenül “kifelé” fordítja figyelmünket, és rövid idő alatt javítja kedély állapotunkat. Akár már fél óra után is jobb kedvre derít. Rendszeres, de akár rövid mozgásnak is jelentős pozitív hatása, nem szükséges ehhez napi szinten órákon át hajtani. Minden kezdet nehéz, de tűzzünk ki reális, könnyen tartható, éltünkbe beilleszthető célokat. (Medicine & Science in Sports & Exercise Journal, 2005). Ebben segítenek pilates óráink, ahol egyeztetett időpont csak rólad szól és beillesztve naptáradba, könnyebb rendszeressé tenni.

Jobbak a tabletták?
Blumenthal (Duke University) kutatásai bizonyították, hogy a rendszeres testmozgás a gyógyszerekkel is összehasonlíthatóan hatékony a depresszió kezelésesében és visszaesések számának csökkentésében. (Psychosomatic Medicine, 2010). Ez különösen jó hír azoknak, akik enyhébb tüneteik kezelése során a gyógyszerek helyett vagy mellett természetesen módszereket is bevetnének!

Szomorú? Mozogjon!
Tapasztaljuk, hogy nehezebben vesszük rá magunkat a mozgásra, de ha sikerül, az jelentősen javítja kedélyünket. Az Amerikai Pszichológiai Társaság ajánlása szerint a depresszió kezelésében a rendszeres mozgás bevezetése fontos lépés, akár receptre is fel lehetne írni! (Clinical Psychology: Science and Practice, 2006). Hát itt még nem tartunk, de nálunk recept nélkül is elkezdheted!

Szorongás és pánik- “kutyaharapást szőrével”
A káros testi hatásain kívül (magasabb légzésszám szívritmus, szájszárazság, szédülés) a szorongás csökkenti koncentráló képességünket, így hatékonyságunkat. Ha edzünk felpörög szívünk, lihegünk és izzadunk. Ezek ismerős és “félelmetes” tünetek a szorongó, vagy pánik betegek körében. Azonban a hasonló tünetek sport közben “ismerős, védett, kontrollált” körülmények között érnek minket, így segítenek, hogy ezeket félelem fokozódása helyett a biztonsággal azonosítsuk Smith kutatási eredményei szerint (Depression and Anxiety, 2008). Ezt a mozgás a szorongási érzékenység (anxiety sensitivity) csökkentése révén éri el.

Végül már csak időpontot kell egyeztetned, hogy Te is is kipróbálhasd nálunk a gépes pilates áldásos hatásait! Szeretettel várunk Stúdiónkban!
www.pilates.hu

Forrás: www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16331126,www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21148807

Photography © Merrithew Corporation. Used with permission.