A Pilates torna egy több mint száz éve létező testformáló módszer, amely hazánkban sokáig nem volt ismert. A mozgástechnikát Joseph Hubertus Pilates fejlesztette ki és Controll-nak nevezte el, azonban mindenki csak Pilates tornaként emlegette, így ezen a néven terjedt el később.

A Pilates torna Németországban (Joseph szülőhazájában), illetve Európában nem talált nagy népszerűségre kezdetben, így a mester kiment Amerikába, ahol rövid időn belül számos követője akadt. Ez a fajta mozgástechnika a sztárok alakformáló módszere lett! (Kate Hudson, Gwyneth Paltrow…)
BŐVEBBEN

Mi a pilates torna lényege?

A pilates tornagyakorlatok segítségével megnő az izmok és az ízületek állóképessége, csökken a sérülékenységük, illetve egy esetleges sérülésnél gyorsabb a regenerálódásuk.

Online foglalás

Kinek ajánlott a pilates?

A fokozatosan felépített, pilates gépekkel segített szinte végtelen variációjú gyakorlatokkal fokozatosan, egyéni adottságokat figyelembe véve lehet felépíteni a mozgást azoknál akik soha nem sportoltak, sérülés, betegség, vagy éppen terhesség után.
BŐVEBBEN

Mire jó a pilates torna?

A pilates torna elsősorban a hát- és gerincpanaszok, reumatikus és ízületi betegségek esetén jelent hatékony segítséget, de rendszeres gyakorlással erős, szálkás izomzat is felépíthető a gyakorlatok alkalmazásával. A speciális feladatok révén a has-, fenék- és csípő tájék átformálható, feszessé tehető.
BŐVEBBEN

A pilates torna tényleg a „nyugati ember jógája”?

A módszer valóban egyfajta átmenetet képez a nyugati és a keleti mozgáskultúra között, ötvözve a keleti jóga jótékony hatásmechanizmusát a nyugati, kissé erőteljesebb, dinamikusabb mozgásritmikával.
BŐVEBBEN

A Pilates gépek

A pilates gépek nem erősítő gépek. Sőt, bizonyos helyzetekben könnyítik a helyes testtartás és a megfelelő mozdulatsor elvégzését képzett oktató vezetésével. Más pilates gyakorlatoknál labdát, illetve súlyokat, esetenként szalagokat is használunk.
BŐVEBBEN

Online foglalás

A Pilates torna gyakorlatok öt fő alapelven alapszanak:

A STOTT Pilates 5 alapelve:

  1. helyes légzés
  2. medence helyzete
  3. mellkas helyzete
  4. vállak helyzete
  5. nyak- és fej helyzete

A STOTT™ Pilates gyakorlatokban valamennyi alapelv érvényesül, ezáltal mind az 5 alapelv elsajátítható. (Videók lap alján!)

  • Pilates gyakorlatok a helyes légzés elsajátítására: A megfelelő légzés épp olyan fontos a Pilates torna során, mint a jógában: ez biztosítja a megfelelő oxigénellátást a mozgáshoz, és egyúttal segít az összpontosításban, a feszültségek oldásában, valamint aktiválja a mély hasizmokat is. A STOTT Pilates gyakorlatok légzéstechnikai feladatai segítik a gerincoszlop stabilizálását.
  • Pilates gyakorlatok a medence „imprint” helyzetben történő stabilizálására: A STOTT Pilates torna szerint a medencének és az ágyéki gerincnek semleges vagy „imprint” helyzetben kell lennie.
  • A mellkas helyzete a Pilates gyakorlatok során: A mellkas-bordakosár helyzete befolyásolja a felsőháti gerinc természetes ívét, kihat annak helyzetére. A Pilates torna (a helyes légzéstechnika alkalmazásával) segít a bordakosár stabilizálásban.
  • Vállak stabilizálása Pilates gyakorlatokkal: A lapockák és a vállak megfelelő helyzete szintén fontos a Pilates torna során; az egyes gyakorlatoknál így kerülhető el, hogy a nyak és a vállak felső része megfeszüljön. A vállak stabilitása nem keverendő össze azok merevségével!
  • A nyak és a fej helyzete a Pilates gyakorlatok során: Lényeges, hogy a természetes ívet megtartsuk a nyaki gerincben mozgás közben; ehhez akár kispárnát is használhatunk a Pilates torna alatt, amikor szükséges.

Pilates alapelv videók

A pilates torna nemcsak mozgásstúdiónkban, hanem az eredeti (angol nyelvű) Pilates DVD-k segítségével is elsajátítható, gyakorolható otthon.

Online foglalás
Hívj minket, vagy írj e-mailt!

Telefon: +36 70 310 900

Email: info@pilates.hu

Photography © Merrithew Corporation. Used with permission.