Joseph Hubertus Pilates

“Hiszek a módszeremben! Soha nem volt szükségem gyógyszerekre. A sérülések mindig elkerültek. Az egész világon mindenkinek végezni kellene a gyakorlataimat! Kiegyensúlyozottak és fittek lehetnek!”

Joseph Hubertus Pilates, 1965-ben, 86 évesen

Joshep Hubertus Pilates

Joshep Hubertus Pilates

Joseph Pilates 1930-ban kezdte nyilvánosan oktatni módszerét, melyet eredetileg az első világháborúban sérült katonák talpra-állítására fejlesztett ki, mint gyógytornász. Módszere lényegét a speciálisan felépített gyakorlat-sorozatok adják, melyek az egész izomzat egyenletes és harmonikus erősítését , illetve a tudatos mozgáskultúra, egyfajta testtudat kialakítását célozzák.

Pilates során a cél az egészséges test felépítése, sérülés kockázata nélkül , megfelelő összpontosítás és figyelem mellett. A speciális légzéstechnika , valamint az egész törzsizomzatot átmozgató gyakorlatok, stabilizálják a gerincet és a test többi ízületét. Az alapító több mint 500 különféle gyakorlatot fejlesztett ki, melyből mindenkinek a testfelépítésének és edzettségének megfelelő gyakorlatsorozat állítható össze. A gyakorlatokat kezdetben egyszerűen a földön, matracon végezhetjük- ezek az un. “Mat” órák-. Később, speciális, rugókkal ellátott gépeken folytathatjuk a gyakorlatokat, melyek lehetőséget adnak fokozatos, a természetes közelítő terhelésre. A gépen végezhető un. excentrikus gyakorlatok során az izom megnyúlása közben erősíthetünk akár nehezen elérhető izomcsoportokat. Az elnyújtott, fokozatosan felépített, ritmusos gyakorlatok javítják a koncentrációt, ellazítják a feszültséget és fokozzák hajlékonyságunkat, tágságunkat. A Pilates módszer szimmetrikusan és minden testtájékot egyenletes erősít, még a nehezen formálható fenék, comb és törzsizomzatot is. Az excentrikus erősítés lehetővé teszi azt, hogy elkerüljük a hölgyek számára nem kívánatos izomtömeg növekedést.

Az egyik Reformer -nek nevezett Pilates gép, legjobban egy evezőpadhoz hasonlítható. A kocsit, melyet változtatható ellenállású rugók kötnek a vázhoz, lábbal vagy kézzel, egy rúdra támaszkodva vagy csigákon átvetett kötelek segítségével mozgathatunk. A gyakorlatok állva, ülve, vagy fekve végezhetjük növekvő rugóellenállás sal szemben. Bár a gépeken végezhető gyakorlatok látványosak, igen fontos, hogy csak megfelelően képzett, kellő gyakorlattal rendelkező oktató segítségével sajátítsuk el a módszer alapjait. A speciális légzés és tudatos testkoncentráció az alapja az egész módszernek, és ezek könyvből vagy videóról csak nehezen sajátíthatók el, ezért kezdetekkor igen fontos a megfelelően felkészült stúdió kiválasztása. Későbbiekben, az alapok elsajátítása után, a gyakorlatok felügyelet nélkül is helyesen végezhetők.

A földön végezhető un. Mat gyakorlatokat otthonunkban is végezhetjük .

A Pilates igen kíméletes az ízületekkel, így bármely korosztály használhatja. A módszer igen alkalmas arra, hogy bizonyos fájdalmas ízületeket kímélve, edzésben tartsa a sérülésből felépülőket. Ehhez természetesen elengedhetetlen a mozgásszervi szakorvosi ajánlás és felügyelet!

A Pilates-t kezdetben a ballettművészek és az élsportolók körében terjedt el igen gyorsan, mert biztosítja az egyenletes, az egyébként nehezen edzhető törzsizomzat erősítését, miközben fokozza a rugalmasságot, hajlékonyságot és a tágságot.

A Pilates a nyugati világban nem csak az fitnesztermek népszerű módszerévé vált, hanem a műtét, vagy sérülés utáni rehabilitáció fontos részévé vált. Jelenleg legdinamikusabban fejlődő iránya a sérülés megelőző un. pre-hab módszer , megelőzendő a sérülést és az azt követő re- habilitációt.

Photography © Merrithew Corporation. Used with permission.