Áldott állapotban a kismama teste jelentősen átalakul. Ez az “áldott” időszak azonban jelentős megterheléssel jár és testünket nem árt felkészíteni erre. A megszokott sportok sajnos erre alkalmatlanok, de a kímélet és a “punnyadás” talán még rosszabb testünknek.

A terhesség alatt testünk átalakul, az emlők, a has megnő, a súlypont és tartás áthelyeződik. A terhesség utolsó szakaszában olyan hormonok (relaxin) szabadul fel ami segítik a szövetek tágulását, de egyben lazábbá és sérülékenyebbé teszik a ízületeinket, főként a medence-derék-lapocka tájon.

Bejelentkezek kismama pilatesre!

Mikor javasolt a kismama pilates?

 • A terhesség 3. hónapjától javasolt, ha még nem végeztél korábban pilates.
 • Aki már korábban is végzett pilates-t, és szülész-nőgyógyász szakorvosi írásbeli engedélyével (letölthető>>) rendelkezik, folytathatja a pilatest a teljes terhessége alatt.
 • Szülés után kiválóan alkalmazható a kismama pilates, itt 6 hét a szöveti gyógyulási idő és ezután szülész-nőgyógyász szakorvosi írásbeli engedéllyel (letölthető>>) végezhető!
 • A fokozatosan adagolt gyakorlatok segítenek elkerülni a tejtermelés csökkenését, ami megerőltető sport vagy mozgás esetén gyakori lehet.
 • A postnatal pilates gyengéd és fokozatos, ugyanakkor tartós alakformáló hatása segíti a szövetek helyreállását.
 • A pre és postnatal időszakban nagyon fontos a gyakorlatoknál a testhelyzetek gondos megválasztása! Kerüljük azokat testhelyzeteket, mozdulatokat amiket kellemetlenek érzünk, fájdalom esetén azonnal hagyjuk abba!

SZÜLÉS UTÁN IS SEGÍT A KISMAMA PILATES VISSZANYERNI RÉGI ALAKUNKAT!

A kismama pilates előnyei:

 • Segíti a lágy mozdulatokkal a biztonságos mozgás folytatását.
 • Javítja a tartás, előkészítve a hát és nyakizmokat a fokozott terhelésre
 • A lábmunka (különösen a reformer és chair gépen) segítik a láb vérkeringését, a vérrögösödés megelőzését, a vizesedés és duzzanat csökkentését.
 • A medence fenék záróizmainak és a derékstabilizáló izomzat harmonikus együttműködésévével segíthet megelőzni vagy csökkenti a mozgásszervi panaszokat.
 • A légzés és a koncentrálást igénylő gyakorlatok ellazítják az izmainkat, oldják a stresszt.
 • A felkészült, kismama-pilates-ben speciálisan képzett oktatóink figyelme mellett segít a mozgást biztonságosabbá tenni
Jelentkezz be kismama pilatesre!

A terhesség szakaszai:

A terhességet 3 szakaszra osztjuk, első trimeszter 0-3 hónapos, a második trimeszter 4-6 hónapos korig, míg az utolsó-harmadik trimeszter 7. hónaptól a szülésig tart. A prenatal időszak maga a terhesség, míg a postnatal (baba-mama) időszak kb. a szülés után 6-12 hónapig tart, melynek végét a leírt idő vagy a szoptatás befejezése jelezheti.

Mi történik Velem?
PRENATAL IDŐSZAK:

 • I. trimeszter (0-3 hónap). A terhesség első szakaszában igen változó az átalakulás. Prenatal az első 3 hónapban (I. trimeszter) testi változások nem olyan jelentősek, de a közérzet és az émelygés-hányás időszaka “feledhetetlenné” teheti ezt az időszakot. A súlynövekedés nem törvényszerű, sőt az émelygés-hányás miatti étvágytalanság akár súlycsökkenéshez is vezethet. Sok nő csak később veszi észre az érdemi változást, de a 8. héttől (2. hónap) a mellek érezhetően növekedésnek indulnak. Sokan fáradékonyak, és az étvágy is változó.
 • II. trimeszter (4-6 hónap). A második hónapban érezhető növekedésnek indul pocak. A medence nőkre jellemző előre billenése fokozódik, melyet a derék (ágyéki gerinc) ívének fokozódása kísér, és ez biztosan erősíti vagy felébresztheti a derékpanaszokat. A súlynövekedés szükséges és természetes is a pocaklakó növekedése miatt. A vállak előre helyeződnek, ahogy a tartás átalakul, a háti gerinc görbülete is fokozódhat.
 • III. trimeszter (6-9 hónap). A pocak az utolsó hónapokban jelentősen megnő, arcunk is átalakul, de mint a legtöbb elváltozás ez is visszafordul később. A mellek és a has tekintélyes méretet ölhet, ami különösen vékonyabb és kevésbé magas hölgyekben szembetűnő (cseresznyemag poci). Ízületeink fellazulnak, teret engedve a növekedésnek és a szülési tágulásnak, miközben stabilizáló izmaink “kétségbeesve” igyekeznek egyben tartani testünket. A pocak nyomva a hasi fő visszeret, pangást és duzzanatot okozhat a lábon.

POSTNATAL (BABA-MAMA) IDŐSZAK:

 • I. trimeszter (0-3 hónap). A szülés utáni napokban drámai módon lezuhannak a hormon szintek, sok kismama érzékennyé, levertté válhat. Az új jövevény betölti életüket. A szoptatás és az újszülött cipelése igen megerőltető és kellő felkészülés hiányában komoly gerinc és vállpanaszokhoz vezethet. Ebben az időszakban a újszülött miatt a szokásos gyógyszerek sem jöhetnek szóba, így előtérbe kerülnek a természetes módszerek.

Online foglalás
Hívj minket, vagy írj e-mailt!

Telefon: +36 70 310 900

Email: info@pilates.hu

Photography © Merrithew Corporation. Used with permission.