Fáj, beszúr, beáll derekad? Mozognál, de kétségeid vannak és szereted a tényeket? Akkor olvasd el: “Pilates az orvos szemével” blogunkat.

A pilates népszerűsége és rohamos terjedése csak részben köszönhető a divatnak. Számos vendég jelentős fájdalom csökkenést és funkció javulást jelez. Azaz kevésbé, vagy egyáltalán nem fáj gerincük és többet bírnak fizikailag. 
Persze ne feledkezzünk meg a pilates lelki egészségünkre gyakorolt jótékony hatásáról, de erről majd máskor!
A mozgás önmagában is jótékony hatású, de nem mindegy hogyan terheljük magunkat.

Spanyol és olasz egyetemi kutató csoport tudományos közleményükben igazolták a pilates, de különösen a gépes (reformer) pilates órák jótékony hatását. Ezek nem csak jobb eredményhez vezettek, hanem gyorsabban is éreztették jótékony hatásukat!
Lássuk a részleteket!
A pilates, különösen a gépes pilates 12 hét alatt jelentősen csökkentette a fájdalmat, növelte a mozgáskészséget, és segített legyőzni a “mozgás-szorongást”. Ez a kineziofóbiának nevezett jelenség meglepően gyakori és azt jelenti, hogy a fájdalmak miatt kevésbé merünk mozogni, terhelni magunkat (“félünk beszúr, beáll” derekunk). Így azonban nem tudnak a stabilizáló (tartó), főleg törzs, ún. “core” izmaink visszaerősödni, visszakapcsolni és ördögi körbe kerülve romló vagy nem szűnő, akár visszatérő panaszoktól szenvedünk.

A gépes pilates hozta a leggyorsabb javulást a tanulmány szerint a talaj pilates és a kontroll csoporttal összevetve.

A kutatók a gépes pilates jótékony hatását a reformer eszközök mozgás érzés segítő, úgynevezett pozitív visszacsatoló jellegével magyarázzák. Ezt mi kiegészíthetjük a kontrollált, fokozatos terhelés biztonságával, valamint a fekvő helyzet okozta tehermentesített mozgás jótékony hatásával.

Összefoglalva, ha fáj a dereka, vagy szeretné a visszaesést elkerülni keressen bátran pilates oktatót! Természetesen első lépésben orvosi kivizsgálás javasolt és a szükség esetén gyógytornásszal kezdett pilates gyakorlatok javasoltak! 
További infó: www.derekfajas.hu és www.pilates.hu
Forrás:
Cruz-Díaz, David & Bergamin, Marco & Gobbo, Stefano & Martínez-Amat, Antonio & Hita-Contreras, Fidel. (2017). Comparative effects of 12 weeks of equipment based and mat Pilates in patients with Chronic Low Back Pain on pain, function and transversus abdominis activation. A randomized controlled trial. Complementary Therapies in Medicine

Írta: Ráthonyi Gábor dr, a Pilates Balance Stúdió orvosszakmai vezetője

Photography © Merrithew Corporation. Used with permission.