Síelj jobban, szebben és hosszabban a pilates segítségével!

Bárcsak gleccser mellett lakhatnánk, de a legtöbbünknek évente csupán egyszer vagy kétszer adódik alkalma eljutni a hegyek és a hó birodalmába.

Miben különbözik a síelés más sportoktól?

A síelés különleges mozdulatokat kíván meg, amely messze áll a mindennapi mozgásoktól, a szokásos napi üléstől és betonon járás terhelésétől. Ezért ajánlott a síelésre megfelelően előkészíteni a testünket. A sérülések és a hegyimentők elkerülése mellett, még a technikánkon is javíthatunk, s ezáltal hosszabban és jobban tudunk majd siklani a lejtőkön.

Síelés és a csípő:

A hatékony síelés szabad csípő-mozgásokat és a jól stabilizáló izomzatot kíván meg.

A hétköznapokon a csípőnk ülésben hajlított helyzetben merevedik meg, és járáskor is csak előre hátra, egy síkban mozog.  Az oldalirányú mozgások (terpesz és zárás) a léc széleinek terheléséhez, míg a rotáció a forduláshoz elengedhetetlen.

A síbakancs

A lábfej- és boka-mozgásokat, illetve a járás tompító szerepét a bakancs nagyrészt kikapcsolja, így a  csípő, a térd, és a gerinc ízületeinek rugalmasságára szorul a testünk. Mivel csípőink a kellő felkészítés nélkül nem tudják átvenni ezt a feladatot, nagymértékben a térdekre hárul a szerep, amelyek azonban csak előre-hátra, egy síkban mozognak. Bár a többi irányban is tart egy darabig, a szalagok könnyen szakadhatnak. Nem véletlen tehát a gyakori térdsérülés a síelések folyamán.


Felkészülés a síelésre a pilates-szel

A hagyományos mozgások is nagyon fontosak az erőnlét szempontjából, de a speciális fékező, lassító gyakorlatokkal a mozgás folyamatosságának, könnyedségének fejlesztésében a pilates verhetetlen.

A pilates gyakorlatok során a törzsizomzat és stabilizáló reflexeink fejlesztésével az egyensúlyunk nagymértékben javul, amelynek segítségével nem esünk-kelünk majd annyit a sípályákon.

A gyakorlatok során úgy erősíthetjük izmainkat, hogy ízületeink mozgásterjedelme növekszik, így jobban alkalmazkodhatunk a pálya egyenetlenségeihez.

A Reformer pilates gépen, szakképzett és felkészült oktatóink felügyeletével ezek a csípőmozgások és a törzs hatékony stabilizálása akár heti egy-két alkalommal is elvégezhető.

Sí-sérülések

Mivel a bakancs a lábfej- és bokamozgásokat nagyrészt kikapcsolja, így a megfelelő csípő- és gerincrugalmasság kontroll hiányában nagymértékben a térdekre hárítja a terhelést. A térd azonban csak egy síkban mozog, más irányokban sajnos szakadnak a szalagok, és a porcok.

Nem csak a sérülések elkerülése a cél, hanem hatékonyabb és hosszabb sportélmény, elfáradás nélkül. Nem szükséges folyamatosan izmokkal megfeszítve tartani magunkat.  A pilates segít megtalálni a leghatékonyabb tartást, ahol a terhelést az izomzatunkról a jóval teherbíróbb csontjainkra vezetjük át.

Szebb és hatékonyabb síelés pilates-szel:

A pilates gyakorlatokkal elérthetjük a „flow”-t, áramlást, amely nem akadozó mozdulatok sorozata, hanem folytonos, könnyed mozgás.

A fordulásoknál nemcsak a térdet és a csípőt erőltetjük, hanem a törzsön végigvezetve felhasználjuk a törzs lendületét is.

PRÓBÁLD KI OTTHONODBAN!
Csípő teszt: Próbáljuk egy-egy sima talajra helyezett papírlapokra állva kipróbálni milyen nehezen tudjuk csípőnkből terpeszteni és zárni, valamint fordulni, vagy csak elindítani ezeket a mozgásokat! Pedig mindezekre alapvetően szükségünk lenne a síeléskor!

hip_abd_add_kiship_rot_kis
FONTOS!

Kezdőhelyzet:
A mozdulatok (terpesz és összehúzás bal oldali képen és a ki- és befordítás a jobb oldali képen) a csípő ízületből történjen, nyújtsuk ki és tartsuk nyújtva térdeinket, húzzuk a térdkalácsot fel a combfeszítő (quadricepsz) izmokkal!
Terpesz:
Próbáljuk párhuzamosan tartani terpesznél a belső lábélünket, ne nyíljon szét a két lábfej.
Fordítás:
Fordításnál sarkunkat “szögezzük” bele a talajba, és a fordulás fent, a csípőnknél jöjjön létre.  Ne a lábfejünknél indítva  próbáljuk széttárni lábfejünket, hanem fent a csípőnknél fordítsuk ki a combjainkat, ami “vigye magával” lábszárunkat -lábfejünket.

NEM KÉSŐ! Jelentkezz be pilates gépes óráinkra és készülj fel a síelésre, javítsd velünk a technikádat!

Photography © Merrithew Corporation. Used with permission.