A sok ülés veszélyes lehet!

Az ülőmunka során nem éri kellő terhelés az izomzatot, elsatnyul. A gerinc görbületei az ágyéki gerincen ellapulnak, mely fokozott terhelést jelent a gerincnek, porckorongnak.

A gerincfájdalmak többsége, főként azok, amik üléskor vagy a nap végén jelentkeznek, a kifáradás jeleként, a stabilizáló törzsizomzat elégtelenségét jelzik.

Az ilyen fájdalmak esetén a túlterhelt izomzat görcsbe rándul. Az ilyen fájdalmas kötegeket jól lehet tapintani a csuklyásizomzatban és a nyakon, vagy éppen a deréktájon. A fájdalmas izomkötegek szerepét a szomszédos kötegek veszik át, de végül azok is kifáradnak és végigszalad a folyamat az egész háton a nyakig, vagy viszont. “Beáll” az egész hát és a nyak.

Értelem szerűen ilyenkor mit sem ér, az azonnali erősítés. Első lépésben ellazító gyakorlatok, súlyos esetben egy jó masszőr kell, aki kimasszírozza a görcsös izmokat.

Ezután jöhetnek az erősítő gyakorlatok, melyeknek az állóképességet kell főként javítanunk. Igen káros, ha ezeket a gyakorlatokat nyújtás nélkül végezzük, mert nyújtás nélkül fokozhatjuk a görcs-kézséget. Nem kevésbé fontos az izmok együttműködését javító koordináció fejlesztése.

Ez a négyes:

  • ELLAZÍTÁS
  • ERŐSÍTÉS
  • NYÚJTÁS
  • KOORDINÁCIÓ JAVÍTÁS

Ezek a megfelelő légzéssel kombinálva az alfája és omegája a PILATES módszernek, mely tapasztalatunk szerint is kiválóan alkalmazható gerincfájdalmak kezelésére, megelőzésére.