A pilates gépekről

A pilates gépek segítségével olyan speciális gyakorlatok is elvégezhetőek, amelyeket földön, vagy hagyományos erősítő gépeken nem lehetne végrehajtani.

AZ EREDETI PILATES

Az alapító Joseph H. Pilates a módszert alapvetően gépeken fejlesztette ki, így ezek a gyakorlatok autentikusak. Nehezen képzelhető el a módszer alapos ismerete a gépeken végzett gyakorlatok nélkül!

A PILATES GÉPEK

A módszer lényege, hogy a gravitáció kiiktatásával, a rugók fokozatosan emelkedő terhelése mellett kombinálni lehet a nyújtó és erősítő gyakorlatokat. Ezzel a természetes mozgásmintákhoz sokkal közelebbi gyakorlatokat lehet felépíteni.

NYÚJTÁS ÉS ERŐSÍTÉS

A nyújtással kombinált erősítés (a szaknyelven excentrikus gyakorlat) úgy fokozza az adott terület stabilitását, hogy közben a hajlékonyság (az adott ízületek mozgástartománya) nem szűkül be. Az izom szálkásodik, de nem növekszik jelentős mértékben. Nem véletlen a módszer rendkívüli népszerűsége a hölgyek körében, ahol a túl erős izomzat sem kívánatos.

SZELEKTÍV TERHELÉS

További előny, hogy a gépeken a sérült vagy érzékeny ízület terhelése kikapcsolható, vagy szelektíven csökkenthető. Sportsérülések, vagy éppen szülés után bizonyos testrészek kiiktatása segít az általános edzettség megtartásában, igény szerinti fokozásában.

IZOMEGYENSÚLY

A tartáshibák vagy sérülés, esetleg a sportolás miatt féloldalasan fejlett izomzat egyensúlyba hozható.

KOORDINÁCIÓ

Az ízületek stabilitását az aktív és passzív stabilizátorok biztosítják. A passzív stabilizátorok közé az ínak, ízületi tokok és szalagok tartoznak. Az aktív stabilizátorok az izmok, melyek a terhelés ellen hatva az élettani mozgáspályán tartják az ízületet. Az aktív stabilizátorok gyengesége vagy reflexeik lassúsága “ráengedi” az összes terhelést a passzív elemekre, azok túlnyújtását, sérülését-fájdalmát okozva. Ez az alapja minden rándulásnak, legyen az a bokában, vagy éppen a derékban, a gerinc kisízületeiben. Megfelelő gyakorlatokkal a gépeken ezek az izmok és reflexeik biztonságosan fejleszthetők.

Online foglalás
KÜLDJ MESSENGER ÜZENETET!

Hívj minket, vagy írj e-mailt!

Telefon: 06703109000

Email: info@pilates.hu

Photography © Merrithew Corporation. Used with permission.