A kockás és lapos has különösen Brad Pitt villantása óta sokak vágya, de vajon egészséges is?

A hasizom erősítés fontos része törzsizom edzésnek. Azonban gyakran esnek abba a hibába, hogy csak egy irányban (felülés) végzik. Így kimarad a nagyon fontos oldalsó csoport, a ferde és haránt hasizom.

Az egyenes hasizom edzése látványos esztétikai eredményeket hoz, könnyen elsajátítható, egyedül is remekül végezhető, jól ismert gyakorlatokkal.

Ha a felülést csak csípőből végezzük (kimarad a felgördülés gerincből) , akkor ez inkább csípő hajlító torna lesz. Hasonlóan a hasizom rész ellen hat ha beakasztjuk a lábfejünket.

Nehezebb elérni, így gyakran ki is marad azonban a ferde és haránt hasizom erősítése.

Lássuk milyen szerepe van ezeknek az izmoknak, hogy megértve működésüket, tudatosan megcélozhassuk ezeket a gyakorlatok közben!

Ferde hasizomból rögtön kettő is van, külső és belső. A két izom rostai ferdén futva keresztezik egymást, mint egy gyerekhordozó pántjai. De hasonlíthatjuk egy nadrágtartóhoz, melynek keresztbe rakjuk pántjait. A szerepük is hasonló, összetartják a törzset és a medencét.

Edzés közben ezek az izmok döntik oldalra és fordítják a törzset, vagy megtartják azt egyenesen. Ebben különlegesek a pilates gyakorlatok, melyek igen hatékonyan érik el ezeket stabilizáló izmokat. Fontos, hogy ezeket a gyakorlatok helyesen kell végezni, különben nem lesz hatékony az edzés, vagy akár gerincünket is túlterhelhetjük.

Gyere Te is próbáld ki velünk a pilates-t képzett és tapasztalt oktatóink vezetésével!

Photography © Merrithew Corporation. Used with permission.